Vad har europeiska fotbollsfans bettat på 2024?

Inom betting finns det några sporter som lockar ohotat flest spelare, och fotboll är givetvis en av dem. 2024 har varit ett bra år för fotbollsfans då det bjudits på en hel del roligt att …

Inom betting finns det några sporter som lockar ohotat flest spelare, och fotboll är givetvis en av dem. 2024 har varit ett bra år för fotbollsfans då det bjudits på en hel del roligt att spela på, men vad har varit allra populärast?

Det får du veta om du fortsätter läsa. Vi tittar på hur engagemanget sett ut under de stora mästerskapen, vilka europeiska ligor som är hetast samt vilka marknader fler börjat intressera sig för. Avslutningsvis går vi även igenom några specifika speltyper som uppskattas av många!

EM 2024 – fotbollsfesten som alltid lockar spelare

För många europeiska fotbollsfans når glädjen verkligen sin kulmen när EM går av stapeln vart fjärde år. 2024 var det äntligen dags igen, och denna gång var värdlandet Tyskland. Turneringen bjöd på en hel del spännande matcher och spektakulära mål, och var enligt många ett av de bästa Europamästerskapen på länge!

Att betta när man tittar på fotboll är inget ovanligt, särskilt inte när det gäller mästerskap. Då brukar också olika typer av kampanjer, exempelvis oddsboostar[i], rullas ut av spelbolagen.

Den här typen av kampanjer påverkar förstås en del hur spelandet ser ut. Under en match där oddset på att båda lag gör mål boostas, blir det naturligt så att fler än vanligt kommer att spela på detta. Oddsboostar kunde även förekomma för över/under-spel, vinnarspel och liknande.

Vinnare, skyttekungar och självmål

Något som alltid är populärt att spela på i mästerskapssammanhang är långsiktiga spel. Exempelvis vem som ska bli skyttekung, vilka lag som ska mötas i finalen eller vilka som till slut plockar hem trofén. Vad gäller det sistnämnda så var England favoriten under i princip hela turneringen, men i finalen på Olympastadion var motståndet, i form av Spanien, helt enkelt för tufft.

Skyttekungstiteln trodde de flesta spelbolagens oddssättare att antingen Kylian Mbappé eller Harry Kane skulle lägga vantarna på. De fick delvis rätt – Harry Kane var en av totalt sex spelare som gjorde tre mål och hamnade på delad förstaplats. Några mer förvånande medlemmar i denna sextett var Cody Gakpo, Ivan Schranz och Dani Olmo.

En lustig och annorlunda speltrend som noterades under EM 2024 var att många satsade pengar på att det skulle bli självmål i matcher. Detta beror rimligtvis på att det bara under mästerskapets första vecka hann ramla in hela fem självmål.[ii]

OS i Paris också ett dragplåster

Lite mindre än två veckor efter att EM avslutats så drog de olympiska spelen i Paris igång. Fotboll är emellertid inte huvudnumret här, men världens största sport lockar förstås ändå en stadig skara tittare. Till skillnad från i EM och VM så spelas ju dessutom både herr- och damturneringen samtidigt, vilket innebär att det finns väldigt många matcher att se!

Intresset för 2024 års upplaga av de olympiska spelen var överlag väldigt stort, och det placerades därför en hel del bets inom alla sporter. Siffror från olika spelbolag visar att fotboll i många fall tillhörde de populäraste sporterna att spela på.

Intresset ökar vid slutspel

Flest tittare tillika spelare blir det förstås under slutspelen och finalerna specifikt. Då det var några riktiga giganter som möttes – Spanien mot Frankrike på herrsidan och USA mot Brasilien på damsidan – blev det extra mycket hajp.

Favoriterna var Frankrike respektive USA, och därför hamnade förstås många spelares bets på just dem. Medan USA lyckades leva upp till favoritskapet och plocka hem segern så slog Spanien tillbaka Frankrike och vann till slut med 5–3 efter förlängning.[iii]

Se även  Vilka är de bästa sidorna för att hitta bettingsidor?

De stora ligorna fortsatt populära

Mästerskap i all ära, men det som alltid finns kvar när de försvinner under fyra års tid är ligafotbollen. De stora ligorna följs av miljontals tittare varje vecka, och för många är en del av underhållningen också att lägga bets. Antingen då och då för att ge lite extra krydda till en långsammare match, eller som ett regelbundet inslag.

De ligor som flest tittar på är också de som det läggs flest bets på: Premier League och La Liga. En undersökning av Statista visar att det satsades över 68,5 miljarder euro på Premier League under säsongen 20/21. På andra plats kommer La Liga med cirka 42,1 miljarder euro.[iv]

Andra europeiska ligor och Champions League

Dessa två ligor har legat i topp under lång tid, och säsongen 23/24 utgör inget undantag. Även Serie A och Bundesliga drar stora publiker och omsätter stora bettingsummor, men man får inte glömma bort de mindre ligorna – exempelvis Allsvenskan!

En expertanalys visade att det satsades uppskattningsvis 80 miljarder kronor på bets relaterade till Allsvenskan under 2022.[v] Detta är siffran för alla bets globalt, men det är förstås en stor del av dessa som läggs av spelare från Sverige och andra europeiska länder.

Utöver stora ligor så finns det ju även ett flertal fotbollscuper många intresserar sig för. Den främsta är förstås Champions League, där Europas bästa klubblag varje år gör upp om den åtråvärda pokalen!

Växande marknader

Att det bettingmarknader vi diskuterat hittills tilltalar många spelare förvånar dig nog inte särskilt mycket. Turneringar och ligor av denna kaliber kommer alltid att vara aktuella och populära. Men det finns också ett gäng spännande, växande marknader.

Den amerikanska är en av dem. Intresset för fotboll har ökat kraftigt i USA de senaste åren och lag i MLS, alltså den högsta amerikanska fotbollsligan, har gjort flera högprofilerade värvningar. Detta leder inte bara till ökad popularitet inom landets gränser – fler européer har också börjat vända sina blickar mot andra sidan av Atlanten.

Värvningar ofta en bidragande faktor

Just värvningar är någonting som haft en liknande effekt även när det gäller intresset för andra ligor. Klubbar i den saudiska högstaligan (Saudi Professional League) ligger bakom några av de mest omtalade värvningarna de senaste åren – vi minns väl alla Cristiano Ronaldos övergång till Al Nassr FC år 2022?[vi]

Även den brasilianska stjärnan Neymar spelar i samma liga, samt den brittiske landslagsmannen Ivan Toney. Spelare med så stora fanskaror, och som så många vill följa, kan ha stor påverkan på intresset för en hel liga. Och när fler börjar titta så blir det också naturligt så att fler börjar spela.

Ytterligare en dimension som gör att många gillar att spela på andra ligor än de allra största är att det kan finnas mer spelvärde. Oddssättarna har oftast inte samma typ av stenkoll som de har när det gäller Premier League, La Liga etcetera, så här kan vassa bettare hitta fina möjligheter. För många professionella spelare är detta en viktig del av strategin!

Populära speltyper

Nu har du en ganska bra uppfattning om vilka evenemang och ligor som det spelats och fortsätter att spelas mest på. Men innan vi konkluderar denna artikel vill vi också prata lite om vilka typer av bets som oftast läggs och vad det finns för nya trender när det gäller detta.

Se även  Upptäck Sveriges Bästa Bettingsidor 2024

Livebetting

Livebetting har varit populärt länge och vi har svårt att se att det skulle ändras. Tekniken förbättras för varje år som går, vilket gör att det numera verkligen går att lägga spel ända in i det sista.

Utbudet av saker som går att spela på live är också betydligt större nu än vad det var för några år sedan. Det går exempelvis att spela på hur nästa anfall kommer att se ut, om det blir mål under de kommande tre minuterna i en match, och så vidare.

Kombinationsspel på en match

Att kunna lägga kombinationsspel på en och samma match brukade faktiskt inte alltid vara möjligt förr, men numera är det väldigt populärt. Många bettingsidor har därför optimerat sina användargränssnitt för detta, så att det ska vara så enkelt som möjligt.

Ett sånt här spel skulle till exempel kunna bestå av att du både satsar på antalet mål och hur många hörnor det ska bli i en match. Det kan vara ett sätt att få upp oddset på ett spel du vill lägga och samtidigt få anledning att vara mer engagerad.

Kortspel

Något annat som blivit mer och mer vanligt är att spela på hur många kort som ska delas ut under en match. Det finns många olika varianter av detta – du kan spela på det totala antalet kort för hela matchen eller för ett av lagen.

Misstänker du att någon specifik spelare kommer att dra på sig ett gult eller rött kort så går även det att satsa pengar på. På senare tid har flera spelbolag också börjat erbjuda möjligheten att satsa på antalet regelbrott (som resulterar i blåsningar) en spelare kommer att begå under en match.

Sammanfattning

Betting är verkligen ingen fluga, utan en underhållningsform vi människor ägnat oss åt i århundraden. Exakt vad vi spelar på är dock någonting som varierar. Under 2024 har vi exempelvis haft både EM och OS, som förstås blir höjdpunkter ur bettingsynpunkt för väldigt många.

Europas största ligor samt växande ligor utanför vår kontinent, som MLS och Saudi Pro League, är också populära att spela på. Många av dessa trender kommer garanterat att följa med oss in i nästa år, men vi hoppas på att även få se en del nytt!


[i] Oddsbostar under fotbolls EM 2024, skriven av Jimmy Nyman, publicerad av sportal.se

[ii] Lista: Alla självmål under fotbolls-EM 2024, skriven av Emilio Valdes Bahri, publicerad av svt.se

[iii] Kusliga orden – hans dröm slog in i finalen, skriven av Jonatan Pinheiro Diamant, publicerad av aftonbladet.se

[iv] Total amount wagered on European soccer worldwide in the 2020/2021 season, by league, publicerad av statista.com

[v] Expertanalysen: Spel på svensk fotboll för drygt 80 miljarder förra året, publicerad av dn.se

[vi] Officiellt: Cristiano Ronaldo klar för Al Nassr, skriven av Daniel Grefve, publicerad av svt.se